Entry: Cara2 nak letak radio blog dlm blogdrive. Monday, March 26, 2007



Assalamualaikum wbt,

Allo sumer.. akhirnya aku taip gak cara-cara nak letak radio blog dalam blogdrive nih. Sila baca pelan-pelan supaya bleh paham. ngahahaha..

1. Memula sekali korang download dulu fail Radio Blog 3.0 dan unzip lah kat folder yang korang nak. Aku cadangkan buat satu folder baru kat desktop.. senang nanti tak tercarik carik..

2. Peratikan dalam fail yang korang dah download dan unzip tuh ada 2 folder. Satu namanya creat.sound dan satu lagi sounds. Korang masuk folder creat.sound dan korang copy&paste sumer mp3 yang korang nak untuk radioblog korang dalam sini.. Alah letak jer mana-mana. 


3. Korang pakai OS apa? Windows XP ke atau sebelumnya? Kalau bukan windows XP korang double click kat convert32.bat (untuk kualiti rendah) atau convert64.bat (untuk kualiti best). Kalau korang pakai XP.. double click convert64_xp.bat. Nanti akan keluar satu kotak warna hitam dan proses sumer MP3 korang yang dalam fail nih. Biarkan sumer proses tuh.. amik masa skit. korang pi lah makan ker.. buang air ker.. jemur kain ke.. sapu sampah ke..  biler dah siap nanti dia akan tutup sendiri. Bila dia dah tutup sendiri, korang double click folder sounds dalam folder yang sama dan korang akan jumpa sumer mp3 korang tadi dah ditukarkan ke format rbs dan saiz failnya lebih kecik.

4. Masuk internet dan korang daftarlah ke mana-mana online server yang korang nak. Aku daftar kat FileDen.Com ngan FreeWebTown.Com.

5. Lepas daftar tuh.. korang buat satu folder baru dalam main folder (cth : Sounds ke.. Lagu ke.. terpulang ler ikut citarasa korang..) dan korang upload sumer fail-fail rbs tuh dalam folder nih.

6. Korang bukak korang nyer notepad.. lepas tuh korang copy&paste code dibawah

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<playlists>
<playlist title="Main Playlist">
<track trackMod="1089216396" title="SONG NAME" path="SONG LINK"/>
<track trackMod="1089216396" title="SONG NAME" path="SONG LINK"/>
<track trackMod="1089216396" title="SONG NAME" path="SONG LINK"/>
etc
</playlist></playlists>

7.  Nampak tak setiap barisan :-

<track trackMod="1089216396" title="SONG NAME" path="SONG LINK"/>

Tukarkan SONG NAME kepada nama lagu korang.. dan SONG LINK dengan pautan lagu korang yang kat server tuh. Pastikan pautan korang tuh adalah pautan alamat web lengkap. Korang boleh buat berapa banyak barisan tuh ikut berapa banyak fail rbs korang. Contohnya :

<track trackMod="1089216396" tittle="Tragedi Oktober" path="http://www.freewebtown.com/jedimelayu/sounds/tragedi oktober.rbs"/>

Rajin-rajin ler korang menaipnya. Kalau dah siap korang save dan namakan dengan nama playlist.xml. Aku cadangkan korang save jer fail nih kat desktop.. senang korang nak carik.

8. Okey, ada dua fail kena upload ke server korang tadi kali nih. Pertama adalah fail playlist.xml yang korang buat tadi.. satu lagi adalah fail crossdomain.xml yang korang bleh jumpa dalam folder sounds. Cuba semak point 2 diatas... dalam folder tuh ada gak 2 folder playlist 1 dan playlist 2 ( jangan pedulik ) dan 3 fail iaitu config.php , crossdomain.xml dan playlist.php. Tolong upload crossdomail.xml jer.. yang lain tuh buat tak tau.

9. perhati code dibawah :-

<embed title="null" type="application/x-shockwave-flash" src="http://stat.radioblogclub.com/radio.blog//skins/default/player.swf" allowscriptaccess="always" bgcolor="#ECECEC" id="radioblog_player_1" flashvars="id=1&amp;status=maximize&amp;playlistPath= http://www.serversaya.com/files/foldersaya/11/10/folder saya/playlist.xml&amp;tracknum=1&amp;colors=body:#ECECEC; border:#BBBBBB;button:#999999;player_text:#666666; playlist_text:#666666;new_tracks:#000000;" height="350" width="280">
</embed>

Masuk korang punya akaun blogdrive dan buka MAIN TEMPLETE EDIT di bahagian layout & Design dan copy&paste code diatas ke mana-mana bahagian dalam layout korang.. Kemudian sila tukarkan pautan yang bertulisan tebal(bold) berwarna biru tuh ke pautan playlist.xml korang di server korang tuh. Yang berwarna purple tuh plak korang bleh tukar nombor 1 ke apa-apa nombor(bilangan fail rbs korang) supaya nanti dia akan main sendiri lagu tuh otomatik. Dah siap? Save dan check korang nyer blogdrive. Selamat mencuba.

Before I forgot, thank you very much to Hannaxbear, pldilley and RadioBlogClub for their wonderful tutorial.

   2 comments

ysl outlet
May 26, 2014   10:59 AM PDT
 
Thank you!I learned a lot from this article.
chanel outlet
May 26, 2014   10:56 AM PDT
 
Nice job, I really like how your site looks.

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments